Best Sandals for Bunions | Stylish Relief for Men and Women

When you have bunions, you must be cautious about the kind of footwear you put on. A bunion is a progressive deformity of the big toe joint, and it can result in severe complications if you do not pay close attention to it.

This condition can be excruciating. Relieving the pain requires reducing the pressure under the big toe joint when walking or standing.

There are many good shoes for bunions on the market. But many bunion sufferers wonder which ones are the best sandals for bunions, as we are approaching the sandal season.

Continue reading for our top reviews.

Our top recommendation is the Ecco Women’s Yucatan Toggle Sandal Athletic because it provides a high level of support and comfort. The sandal is highly durable and you can use it for different occasions.

Here Are the Best Sandals for Bunions:

ProductDetails
1. Ecco Women’s Yucatan Toggle Sandal Athletic

  • Material: Leather
  • Gender: Women
  • Sole: Rubber sole
  • Size: 4 – 12.5
Check Current Price
2. Teva Tirra Sandal

  • Material: Synthetic-Polyester
  • Gender: Women
  • Sole: Rubber sole
  • Size: 5 – 11
Check Current Price
3. BIRKENSTOCK Milano Unisex Leather Sandal

  • Material: 100% Leather
  • Gender: Unisex
  • Sole: Cork sole
  • Size: 5 – 13
Check Current Price
4. Dr. Comfort Breeze Fisherman Sandals

  • Material: Leather
  • Gender: Male
  • Sole: Rubber sole
  • Size: 6 – 12
Check Current Price
5. Clarks Women’s Leisa Vine

  • Material: Leather
  • Gender: Women
  • Sole: Rubber sole
  • Size: 5 – 12
Check Current Price

 

1. Ecco Women’s Yucatan Toggle Sandal Athletic

ECCO Women's Yucatan Toggle outdoor offroad hiking sandal, ice flower/cocoa brown toggle, 4-4.5 M US

If you are experiencing pain in the metatarsal area, the Ecco Women’s Yucatan Toggle Sandal Athletic is one of the best sandals to consider.

This pair of athletic summer sandals are highly beneficial to bunion sufferers. The sandal is good-looking and highly functional.

You can use it in different cases, and it comes with a shock-absorbing sole. It is also ideal for everyday wear, as it is super comfortable on the feet.

The sandal comes with a three-point closure that makes it easy to fit. The straps are easily adjustable; there is one at the back of the heel, one over the instep, and one over the toes.

The upper of the sandal is made with Nubuck and the lining is soft neoprene, which dries pretty easily.

The footbed of this sandal is lined with breathable microfiber and made with EVA foam. It is designed to hug the arch and provide it with all the needed support while walking.

The sandal also comes with a PU midsole that boasts of great shock absorption capabilities.

You can use these sandals to walk or stand for hours without any issue. It provides natural and comfort in every step. The sole also offers a great grip for any terrain.

You can get this sandal in more than 30 different colors, with sizes ranging from 4 to 12.5.

Specs

  • Material: 100% Synthetic
  • Gender: Male
  • Sole: Rubber sole
  • Size: 7 – 16

Pros

  • Made with premium Nubuck leather
  • Provides comfort in every step
  • Supports natural movement
  • Durable outsole provides grip for any terrain

Cons

  • Little cushioning

CHECK CURRENT PRICE

2. Teva Tirra Sandal

Teva Women's Tirra Sandal,Bering Sea,9 US

The Teva Tirra Sandals is another great sandal for people suffering from bunions. This sandal comes with many great features and benefits that made it stand out from the rest on the market.

It features a great design, with a wide range of colors to choose from. The soles of this sandal are very comfortable and they are made from synthetic material.

The insoles are also great, as they feature zinc-based anti-microbial technology that helps to keep odor at bay. If you are always on the move, this is a great pair of sandals to consider.

Teva also integrated nylon into the heels of the insole, and this helps to absorb shock. To provide you with more comfort, the other part of the insole is made with compression-molded EVA.

The sandal also offers a great grip to your foot, thanks to the multiple straps it comes with. The straps will hold your foot firmly and you can walk a very long distance freely and comfortably.

This sandal is made with synthetic-polyester with a durable rubber sole that provides great stability. It also allows for a custom fit, thanks to the straps.

The sole is non-marking and it provides great traction. You can use it to walk comfortably on dry and wet terrain. The sandal is available in 20 different colors, with sizes ranging from 5 to 11.

Specs

  • Material: Synthetic-Polyester
  • Gender: Women
  • Sole: Rubber sole
  • Size: 5 – 11

Pros

  • Fights odor-causing bacteria and fungus
  • Easily adjustable
  • Non-marking and great traction sole
  • Durable and shock-absorbing sole

Cons

  • Complaints about the quality

CHECK CURRENT PRICE

3. BIRKENSTOCK Milano Unisex Leather Sandal

BIRKENSTOCK Unisex Milano Leather Sandals, Habana Brown, 41

If you are looking for the best sandals for bunions with a very simple, comfortable design, we recommend you go for the BIRKENSTOCK Milano Unisex Leather Sandal.

This is a unisex sandal, and it provides great support for men and women suffering bunions. It offers a more secure fit, thanks to the strap at the back of the sandal.

These sandals are made of 100 percent leather and they are highly durable. The sole is made with cork, which provides great support and lightweight as well. The cork footbed is a Birkenstock Soft Footbed, and it is highly comfortable.

The sole also does a great job of absorbing shock and it provides anatomical arch support. It also features a layer of soft foam to contour to your feet as you walk, and this would greatly enhance your walking experience.

The sandals provide you with a secure and customized fit, as it comes with straps at the arch, heel, and metatarsal area.

They are also durable, and they will serve you for years. You can get these sandals in three different colors: brown, black, and white.

Specs

  • Material: 100% Leather
  • Gender: Unisex
  • Sole: Cork sole
  • Size: 5 – 13

Pros

  • Adjustable closure for a secure and customized fit
  • Contoured cork footbed for extra comfort
  • Enhances normal movement and promotes proper alignment
  • Lightweight and very easy to walk with

Cons

  • Doesn’t do well against heat and water

CHECK CURRENT PRICE

4. Dr. Comfort Breeze Fisherman Sandals

Dr. Comfort Women's Breeze Diabetic Fisherman Style Sandal: Coffee 9 Wide (C/D)

Next up is the Dr. Comfort Breeze Fisherman Sandals, and it features a great design to support bunion sufferers. This sandal features a closed protection design, and this is great for bunions.

The sandal is made of leather, and this contributes to its durability and comfort. The upper is also made with soft leather, and the open design allows for the free flow of air to keep your feet cool and dry.

It also comes with an open-air, roomy air design toe box, which means your toes would always be free and comfortable.

The sandal has a supportive cushioned and comfortable contoured footbed. It also comes with a heel counter that provides great stability and support.

The purchase also includes a free pair of gel plus insoles. In addition to being highly supportive for bunions, these sandals also work great for a wide range of foot conditions such as hammertoes, diabetes, and arthritis.

The available widths are from AA through 2E, with sizes ranging from AA through 12. It is also available in three different colors.

Specs

  • Material: Leather
  • Gender: Male
  • Sole: Rubber sole
  • Size: 6 – 12

Pros

  • Made with highly durable leather
  • Highly breathable upper
  • It comes with free Gel Plus insoles
  • Great for a variety for foot conditions

Cons

  • On the higher end of the price spectrum

CHECK CURRENT PRICE

5. Clarks Women’s Leisa Vine

Clarks Women's Leisa Vine Platform, Navy Leather, 8 Medium US

The last on our list is the Women’s Leisa Vine and it is one of the best things you can do for your bunions. This is a highly supportive sandal and it is very comfortable on the foot.

It also comes with a roomy toe design to ensure your toe is free and comfortable at all times. The sandal is made with 100 percent leather and it features a great design that matches different outfits.

It comes with a full-grain leather upper that you can adjust with ease. The supportive and soft cushioned footbed is also there to provide your feet with all the support they need.

It comes with a rubber sole that provides great stability and traction. The sole is also highly durable and it is designed to serve you for years.

The sandal is available in 8 different colors, with sizes ranging from 5 through 12. It also comes with an around-the-heel strap with hook-and-loop closure, and this makes it very easy to wear and remove the sandals.

The sandals also are lightweight, and you can use them to walk a very long distance without any pain or discomfort.

Specs

  • Material: Leather
  • Gender: Women
  • Sole: Rubber sole
  • Size: 5 – 12

Pros

  • Ortholite footbed
  • Flexible rubber outsole
  • Available in different colors and sizes
  • Cushion soft technology

Cons

  • Inconsistency in quality

CHECK CURRENT PRICE

Best Sandals For Bunions Buyer’s Guide

woman wearing heeled sandals walking on staircase

Support

One of the most important things you need to consider is the support the sandal offers. Bunion sufferers need all the foot support they can get.

As such, you need to make sure you go for sandals that provide great foot support. Anatomical support that allows your knees, ankles, hips, and feet to be aligned properly is very important.

Another great anatomical feature you should look out for is a deep heel cup, as this helps to stabilize the heel and prevent it from rolling outwards or inwards.

You should also make sure the sandal provides enough toe room to keep your toes free and comfortable at all times.

Upper

The upper of the sandal is also very important. To ensure you provide your feet with all the support they need, you should go for sandals made with soft leather or other highly breathable material.

The material should also be able to stretch and mold to the shape of your feet. Synthetic uppers are also great, as they are soft and they also work well with sweat and heat.

Comfort

Your comfort should be one of the top priorities when looking for the right sandals for bunions. The last thing you want is to opt for a sandal that you cannot walk comfortably in.

You should go for a sandal that provides a high level of comfort. For those buying online, you can read the reviews of previous users to know how comfortable the sandal feels on the feet.

Size

Bunion sandals come in different sizes. We highly recommend you go for an option that provides a secure and firm fit. Going for the appropriate size would ensure you get something that would fit.

The sandal should not feel loose neither should it be too tight. It should fit securely, allowing you to walk freely and easily.

Conclusion

There you go! Those are the best of the best sandals for this foot condition. These sandals are also great for other foot conditions and they are also very stylish.

Choosing the right sandals for this condition is very important, and we hope our reviews and buyer’s guide would help you make the right choice.

From the products in this guide, the clear winner is the Ecco Women’s Yucatan Toggle Sandal Athletic because it features a great design, support, and comfort. The shoe gives you a lot of style as well as support.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

About The Author

Theresa Sullivan
Hi, I'm Theresa Sullivan! After graduating college with a writing degree, whilst working my way up to becoming a store manager at a local branch of a popular national shoe retailer, I decided to apply my writing skills and deep knowledge of shoes to help the readers of BestWalkingFeet.com find the best shoes for their feet.
Scroll to Top