The 6 Best Shoes for Hip Pain | Relief from Bursitis and Other Aches

The hip joint handles so much impact and stress from our everyday activities, and hip pains are bound to arise because of this.

If you start developing hip pains, it will be difficult and painful to carry out physical activities. Unfortunately, the shoes you wear can also cause hip pain, and they can also be a solution to the problem.

With the best shoes for hip pain, you can combat the pain and symptoms associated with this condition and carry on with your activities normally.

Read on to see our top recommendations and a guide on how to pick the right one to suit your needs and style.

Our top pick is the Brooks Men’s Addiction Walking Shoe and it is a great walking shoe for hip pain. It is made with high-quality material, it provides great heel and arch support, and it is highly durable. It is lightweight, with soft cushioning for more comfort.

Here Are the Best Shoes for Hip Pain:

ProductDetails
1. Brooks Men’s Addiction Walking Shoe

  • Material: 100% Leather
  • Gender: Male
  • Sole: Synthetic sole
  • Size: 7 – 15
Check Current Price
2. Skechers Afterburn Memory-Foam Lace-Up Sneaker

  • Material: Leather and Synthetic
  • Gender: Male
  • Sole: Rubber sole
  • Size: 7 – 15
Check Current Price
3. Dr. Comfort Ruk Therapeutic Lace-Up Shoe

  • Material: Leather
  • Gender: Male
  • Sole: Rubber sole
  • Size: 7 – 14
Check Current Price
4. Skechers Go Max-Athletic Air Mesh Slip-On Walking Sneaker

  • Material: 100% Textile
  • Gender: Male
  • Sole: Synthetic sole
  • Size: 7 – 16
Check Current Price
5. Gravity Defyer Proven Pain Relief Shoe for Heel and Foot Pain

  • Material: Fabric and Synthetic
  • Gender: Women
  • Sole: Rubber sole
  • Size: 6 – 11
Check Current Price
6. New Balance Hook and Loop Walking Shoe

  • Material: 100% Leather
  • Gender: Women
  • Sole: Rubber sole
  • Size: 5– 12
Check Current Price

 

1. Brooks Men’s Addiction Walking Shoe — Best Shoes for Hip Bursitis

Brooks Mens Addiction Walker Walking Shoe - Black - B - 9.0

People with hip pain need all the support and comfort they can get, and the Brooks Men’s Addiction Walking Shoe is designed with that in mind.

This addiction walker from Brooks is comfortable, durable, and highly breathable. The shoe is available with a hook-and-loop Velcro closure strap and lace-up closure.

Brooks made this shoe with 100 percent leather and it comes with a synthetic sole. The upper is also made with durable leather and it is highly breathable.

It comes with perforation holes that allow for the constant flow of fresh air to keep your feet cool and dry.

The shoe features a lightweight design and comfortable fit. It is well-cushioned for shock absorbency with great arch support to provide you with all the comfort you need.

The rubber outsole of this shoe is of high quality and it provides great traction and stability. It also comes with an Extended Progressive Diagonal Rollbar that provides great arch support to guide and keep your body in its natural path of motion.

The upper provides a secure fit while the sole is slip-resistant. It also features BioMoGo DNA that adapts to your speed, stride, and weight to ensure you have comfortable and pain-free steps. You can get the women’s version of the shoe here.

Specs

  • Material: Synthetic
  • Gender: Women
  • Sole: Synthetic sole
  • Size: 5 – 12

Pros

  • Comfortable and lightweight design
  • Provides maximum comfort
  • Secure fit and slip-resistant
  • Soft cushioning for added comfort

Cons

  • Available in only three colors

CHECK CURRENT PRICE

2. Skechers Afterburn Memory-Foam Lace-Up Sneaker — Best Running Shoes for Hip Pain

Skechers Sport Men's Afterburn Memory Foam Lace-Up Sneaker, Black, 10.5 4E US Men's After Burn - Memory Fit Lace-Up Sneaker, Black, 10.5 4E US

Up next is the Skechers Afterburn Memory-Foam Lace-Up Sneaker, and it is one of the most comfortable shoes for people with hip pain.

This casual wearing and walking shoe provides superb cushioning and comfort to prevent and eliminate hip pain and other foot conditions. You can walk and stand in these shoes for a very long time without feeling any pain.

The shoe is made with 100 percent leather and synthetic and it is available in 10 different colors. it comes with memory foam cushioning to provide you with more comfort as you walk.

The memory foam midsole also makes the shoe lightweight with great shock absorbency. It also features rustproof and durable metal top eyelets.

The shoes also come with a padded collar and cushioned mesh tongue. The upper of the shoe is made with mesh and it is highly breathable. The sole of the shoe is made with rubber, and it provides a great grip and firmness.

It comes with a lace-up closure to provide you with a more comfortable fit. The shoe is also wide enough to accommodate wider feet comfortably and securely. You can get the women’s version of the shoe here.

Specs

  • Material: Leather and Synthetic
  • Gender: Male
  • Sole: Rubber sole
  • Size: 7 – 15

Pros

  • Made with high-quality materials
  • Memory foam insole
  • Cushioned mesh tongue
  • Offers more comfortable and wider fit

Cons

  • Complaints about the durability of the sole

CHECK CURRENT PRICE

3. Dr. Comfort Ruk Therapeutic Lace-Up Shoe

Dr. Comfort Ruk Men's Therapeutic Diabetic Extra Depth Boot Leather lace-up - Black

If you are looking for something classy and fashionable to ease your hip pain, we recommend you go for the Dr. Comfort Ruk Therapeutic Lace-Up shoe.

This shoe features a great design and it matches pretty much any outfit. This is an ankle boot that comes in elegant and neutral-colored leather. It features a lace-up system that makes it very easy to break-in.

This boot comes with a very smooth leather upper while the women’s version comes with a suede finish. It comes with an extra Gel insole for cooling and cushioning.

They look a bit bulky but they are super lightweight, and you can use them to walk long distances without any issue. The shoe comes with a high-quality midsole that does a great job of absorbing shock.

The outsole is made of rubber and it is highly durable. It also provides great grips on different types of surfaces and weather conditions. It comes with a protective toe box to protect your toe from stubbing.

The high-quality construction of the shoe also helps to prevent wear and tear. The material used to make this shoe helps to regulate heat, keep your feet dry, and cool always. You can get the women’s version of the shoe here.

Specs

  • Material: Leather
  • Gender: Male
  • Sole: Rubber sole
  • Size: 7 – 14

Pros

  • Provides medial and lateral support
  • Made with high-quality leather
  • Protective toe box
  • Shock-absorbing midsole

Cons

  • A bit pricey

CHECK CURRENT PRICE

4. Skechers Go Max-Athletic Air Mesh Slip-On Walking Sneaker

Skechers mens Go Walk Max-Athletic Air Mesh Slip on Walking Shoe,Black,12 M US

If you are an athlete looking for the best shoes for hip pain, you should consider going for the Skechers Go Max-Athletic Air Mesh Slip-On Walking Shoe Sneaker. The shoe is made with 100 percent textile and it comes with a synthetic sole.

This shoe is stylish, comfortable, and it boasts of high-quality performance. The shoe is highly breathable, as it comes with a mesh fabric upper with a comfortable cushioned sole style.

These walking shoes are designed for long-distance walks, and they come with a Goga Max insole with strong-rebound cushioning technology.

The shoes are super lightweight and they provide perfect, secure fit. The sole is stable and highly durable. You will not experience any pain or discomfort while walking, thanks to the extra padded heel.

The outsole and midsole provide excellent cushioning and support. It features a slip-on design that makes it very easy to put on and take off. The breathable mesh upper allows for adequate, constant airflow to keep your feet dry and cool.

It comes with the 5GEN proprietary sole of Skechers, which has a great shock absorption capability. The shoe is available in 11 different colors with sizes ranging from 7 through 16.

Specs

  • Material: 100% Textile
  • Gender: Male
  • Sole: Synthetic sole
  • Size: 7 – 16

Pros

  • Comes with 5GEN sole
  • Comfortable and lightweight
  • Highly breathable mesh upper
  • Goga Max technology insole for maximum cushioning and support

Cons

  • Lacks customized fit

CHECK CURRENT PRICE

5. Gravity Defyer Proven Pain Relief Shoe for Heel and Foot Pain

Gravity Defyer Proven Pain Relief Men's G-Defy Mighty Walk 10.5 W US - Comfortable Men's Walking Shoes for Plantar Fasciitis, Heel Pain, Knee Pain Blue, Gray

Next up is the Gravity Defyer Proven Pain Relief Shoe for Heel and Foot Pain. This is a very stylish hip pain shoe that is designed to handle a variety of foot conditions.

The shoe is ideal for plantar fasciitis, foot pain, and heel pain. It is a female shoe and it is super comfortable on the feet. The shoe has a verso shock mechanism that enhances mobility and relieves pain.

It is also great for diabetic neuropathy sufferers, as it comes with a pitch seamless interior. The shoe comes with a removable insole that you can easily remove, clean, or replace.

Gravity made this shoe with fabric and synthetic and the sole is great at absorbing shock. The interior is also great for people with sensitive feet.

It features an extra roomy toe box for diabetes, bunions, and other foot conditions. The shoe comes with a supported midsole and front rocker sole to relieve and prevent plantar fasciitis. You can use these to run, jog, and walk smoothly without any pain or discomfort.

The shoes are lightweight and you would not have any issues walking or running with them for a long time. The sole is soft and flexible, and it provides great support.

If you have any health-related knee pain, back pain, or joint problem, these shoes are designed for you. The shoe is available in 7 different colors, with sizes ranging from 6 to 11.

Specs

  • Material: Fabric and Synthetic
  • Gender: Women
  • Sole: Rubber sole
  • Size: 6 – 11

Pros

  • Features an ergonomic design
  • Ideal for people with different foot conditions
  • Great for walking, standing, and running
  • Very easy to put on and take off

Cons

  • On the higher end of the price spectrum

CHECK CURRENT PRICE

6. New Balance Hook and Loop Walking Shoe — Best Shoes for Arthritic Hips

New Balance Men's 577 V1 Hook and Loop Walking Shoe, Black/Black, 11 XW US

The New Balance Hook and Loop Walking Shoe also made it to our list because of the great support it offers. This shoe is great for health and foot conditions such as knee and hip pain. It is also great for people with plantar fasciitis and arthritic feet.

The shoe comes with a well-cushioned collar and footbed to provide you with all the comfort and support you need. The design of the shoe helps to reduce foot and hip pain.

It features a bulky design but it is super lightweight, and you can use it to walk a very long distance without noticing you are putting on a shoe.

It features a convenient closure that makes it very easy to wear and remove. The shoe also boasts of an exceptional shock absorption capability, as it comes with ABZORB cushioning in the heel to absorb impact as you walk.

It is designed to provide you great stability and comfort as you walk. The shoes are built to last and they will serve you for a very long time. They are also great for everyday fitness as well as for those that spend all day on their feet.

You can get the men’s version here.

Specs

  • Material: 100% Leather
  • Gender: Women
  • Sole: Rubber sole
  • Size: 5– 12

Pros

  • Relatively cheap
  • Super lightweight design
  • Provides maximum comfort and support
  • Made with supple and soft leather

Cons

  • Limited colors to choose from

CHECK CURRENT PRICE

How To Pick The Best Shoes For Hip Pain

woman walking up the stairs exercising

Comfort and Cushioning

You should go for a shoe that comes with a cozy or cushioning system, as it allows your feet to move freely without pressure and transit through the gait cycle.

This would help minimize shock movements around the knees, helping your knee and hip remain comfortable.

You should go for shoes that can absorb the heel-strike impact. The shoe should be comfortable and well-cushioned to provide with all the foot and heel support you need.

Heel and Arch Support

The shoe you go for should complement your posture. It should fit your foot and center of gravity, as this helps to distribute your body weight evenly on the entire foot.

The shoe should also offer a high level of arch and heel support. A shoe that provides heel and arch support will help relieve pressure on the knees, and this would free you from knee and hip pain.

Solid Midsoles

People with hip pain need to go for shoes with firm midsoles, as they help to prevent shock while walking or running. This would also help reduce the pain in the knee and protect the bottom of your foot.

Your feet will not be affected by obstacles and they would also be protected against bumps.

Durability

You also want to make sure you go for a shoe that provides great support as well as durability. The shoe should be made with high-quality materials such as genuine leather, mesh, or synthetic.

The materials should also be somewhat flexible. The shoe should also feature high-quality construction to ensure durability and longevity.

Conclusion

If you are experiencing hip pain, you need a specialized shoe that can help alleviate the pains. In this guide, we have reviewed some of the best shoes for people with this condition.

Our buyer’s guide is also there to help you pick the right shoe that would suit your needs and style.

Our top recommendation is the Brooks Men’s Addiction Walking Shoe because it helps out with foot, heel, and hip pain.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

About The Author

Theresa Sullivan
Hi, I'm Theresa Sullivan! After graduating college with a writing degree, whilst working my way up to becoming a store manager at a local branch of a popular national shoe retailer, I decided to apply my writing skills and deep knowledge of shoes to help the readers of BestWalkingFeet.com find the best shoes for their feet.
Scroll to Top