The 9 Best Orthopedic Shoes for Men and Women

While everyone and anyone can greatly benefit from wearing orthopedic shoes, these shoes are more beneficial to those that are suffering from foot conditions such as injuries, bunions, abnormalities, and deformities.

Orthopedic shoes are designed to support the natural contour of the foot, and this makes them very comfortable. With the best orthopedic shoes, you will be able to address common foot conditions and walk freely without any issues.

Many people cite comfort and support as important features of their orthopedic shoes, but they also look for stylish ones as well.

In this guide, we reviewed some of the most comfortable, supportive, and stylish orthopedic shoes on the market. Read on to see our top recommendations as well as a guide on how to pick the one that would best suit your style.

The ASICS Men’s Gel-Venture 7 Trail Running Shoes is our top recommendation because it comes with many great orthopedic features. It is highly durable, thanks to its high-quality construction. The shoe is highly breathable, lightweight, and comfortable.

Here Are The Best Orthopedic Shoes:

ProductDetails
1. ASICS Men’s Gel-Venture 7 Trail Running Shoes

  • Material: Fabric
  • Gender: Male
  • Sole: Rubber sole
  • Size: 7 - 15
Check Current Price
2. Alegria Women’s Paloma Flat

  • Material: Leather
  • Gender: Female
  • Sole: Rubber sole
  • Size: 5 – 14
Check Current Price
3. Orthofeet Proven Foot and Heel Pain Relief Men’s Walking Shoes

  • Material: Fabric
  • Gender: Male
  • Sole: Rubber sole
  • Size: 7 – 14
Check Current Price
4. Propet Women’s TravelActiv Fashion Sneakers

  • Material: 100% Synthetic
  • Gender: Women
  • Sole: Rubber sole
  • Size: 5 – 9.5
Check Current Price
5. Birkenstock Unisex Arizona Essentials EVA Sandals

  • Material: Synthetic
  • Gender: Unisex
  • Sole: Synthetic sole
  • Size: 8 – 15.5
Check Current Price
6. OluKai Nohea Mesh Men’s Shoe

  • Material: Mesh, microfiber, rubber, and suede
  • Gender: Male
  • Sole: Rubber sole
  • Size: 7 – 13
Check Current Price
7. Dansko Women’s XP 2.0 Clogs

  • Material: Leather
  • Gender: Women
  • Sole: Rubber sole
  • Size: 4.5 – 13
Check Current Price
8. Clarks Women’s Janey June Mary Jane Flat

  • Material: Leather
  • Gender: Women
  • Sole: Rubber sole
  • Size: 5 – 12
Check Current Price
9. Propet Women’s W3851 Wash & Wear Slip-On Walking Shoe

  • Material: 100% Suede
  • Gender: Women
  • Sole: Rubber sole
  • Size: 7 – 11
Check Current Price

 

1. ASICS Men’s Gel-Venture 7 Trail Running Shoes — Best Orthopedic Shoes for Men

ASICS Men's Gel-Venture 7 Running Shoes, 9.5M, Black/Sheet Rock

Right at the top of our list, we have the ASICS Men’s Gel-Venture 7 Trail Running Shoes. This is undoubtedly one of the best orthopedic shoes on the market.

It is well-cushioned and ASICs designed it with enough padding around the sole to soften your footsteps while providing you with a softer surface. It comes with a removable insole, which means you can remove it and insert an orthopedic insole or orthotic brace. However, that does not mean the insole that comes with it is of less quality.

The shoe comes with a gum rubber sole that provides a nice amount of gripping power. The sole makes the shoe very easy to move around with, giving you ample control on smooth and slippery floors.

The shoe also holds firmly to the foot, thanks to the lace-up design that keeps it secure and safe. There are also gripping lugs on the sole that allows you to walk up and down on sloped surfaces with ease.

The shoe is made with fabric, and it features higher rebound properties while providing great moisture management.

It is also highly breathable, as it allows for the constant flow of air to keep your foot dry and cool always.

The shoe is available in 14 different colors with sizes ranging from 7 to 15 X-wide. This pair of orthopedic shoes are highly durable and lightweight.

Specs

  • Material: Leather
  • Gender: Male
  • Sole: Rubber sole
  • Size: 7 to 14 X-wide

Pros

  • Rearfoot gel technology cushioning system
  • Lightweight and comfortable
  • High-level of breathability
  • High-quality, removable insole

Cons

  • Users said they are a bit larger than the normal Asics

https://www.youtube.com/watch?v=JEwdBwl73aU

 

CHECK CURRENT PRICE

2. Alegria Women’s Paloma Flat — Best Orthopedic Shoes for Women

Alegria Women's Paloma Raked Garden 35 Regular EU

If you are looking for the best pair of orthopedic shoes for women, we highly recommend you try the Alegria Women’s Paloma Flat.

This shoe has an inbuilt platform that supports your feet, and the design of the shoe blends with regular outfits.

Talking of the design, this shoe is available in over 20 different designs and colors, allowing you to choose the one that best suits your style.

The shoes fit firmly and it is very easy to adjust, thanks to its hook-and-loop based strap.

It is very comfortable on the feet, and the strap does not make the shoe feel slippery or loose. This model also comes with an intentionally removable insole, which means you can insert your preferred insole.

If you have any special foot needs, you can insert a prescribed or medically-approved insole in it. The shoe is made of leather and it is designed to last. These shoes also promote better walking styles and foot health, thanks to the leather interior. It also helps to keep your foot comfortable, dry, and cool always.

The design also gets rid of the buildup moisture from humid environments and sweat. It is lightweight, and it comes with an outsole that gives you great stability while walking.

The shoe features a stain-resistant upper and a suede leather insole.

Specs

  • Material: Leather
  • Gender: Female
  • Sole: Rubber sole
  • Size: 5 – 14

Pros

  • Made with high-quality material
  • Stain-resistant upper and suede leather insole
  • Provides more comfort and balance
  • Adjustable hook-and-loop strap for a firmer grip

Cons

  • Users complained about squeaking

CHECK CURRENT PRICE

3. Orthofeet Proven Foot and Heel Pain Relief Men’s Walking Shoes

Orthofeet Best Plantar Fasciitis, Diabetic Shoes. Extended Widths. Proven Relief of Foot and Heel Pain. Top Orthopedic Men’s Sneakers, Sprint Grey

This is another great option to consider for those looking for a great pair of orthopedic shoes. The Orthofeet Proven Foot and heel Pain Relief Men’s Walking Shoes is a great pair of orthopedic shoes for people with foot conditions such as bunions, plantar fasciitis, arthritis, and more.

However, you do not need to have a foot condition to put on these shoes. Orthofeet designed these sneakers to provide heel and foot pain relief, including relief from plantar fasciitis.

The shoes come with orthotic insoles that provide anatomical arch support. It also features several cushioning layers to enhance leg and foot alignment, relieves heel pain, and improve comfort. It features a lightweight rubber sole with air cushioning, and this gives you more balance and comfort while walking.

Orthofeet biomechanically designed these shoes to eliminate stress on joints, facilitate foot motion, and improve stability. Like with other Orthofeet shoes, this shoe comes with a 60-day wear test guarantee that allows you to buy it with confidence, as you can return it and get a full refund if you do not like it within 60 days of purchase.

These highly comfortable sneakers are also available in wide, medium, and extra-wide widths. It features pliable, soft uppers with seam-free fabric lining.

The shoe also features additional padding, providing protection for sensitive feet and superior comfort. You can get these sneakers in size 7 up to size 14.

Specs

  • Material: Fabric
  • Gender: Male
  • Sole: Rubber sole
  • Size: 7 – 14

Pros

  • Super comfortable sneakers
  • Lightweight ergonomic sole with air cushioning
  • Helps with foot conditions
  • Ideal for sensitive feet

Cons

  • A bit pricey

 

CHECK CURRENT PRICE

4. Propet Women’s TravelActiv Fashion Sneakers

 

Propet Women's TravelActiv Mary Jane Fashion Sneaker, Silver, 9 W US

We also have the Propet Women’s TravelActiv Fashion Sneakers on our list because of its great design, features, and quality.

This women’s shoe is super lightweight and you can use it to walk for hours without feeling anything. It is highly flexible, the outsole is great, and it comes with a removable footbed. The shoes come with extra-cushioning insoles for enhanced comfort and feel. It feels good on the feet, making it easy and comfortable to walk around with.

The sneakers are highly fashionable, and they can match a wide range of outfits. The shoe is available in 13 different colors, and this gives you the freedom to choose a color that best suits your style. It is made with 100 percent synthetic, and many users recommend it for its durability and sturdiness. The traction of the sneakers also makes it ideal for orthopedic uses.

It features an engineered mesh upper with a lace-up closure system that makes it very easy to put on and take off.

These shoes are also treated with 3M Scotchgard, and this makes it water and stain-resistant. The design of the shoe also enhances natural movement.

Specs

  • Material: 100% Synthetic
  • Gender: Women
  • Sole: Rubber sole
  • Size: 5 – 9.5

Pros

  • Allows you to walk naturally
  • Removable footbed
  • Highly durable and flexible
  • Extra-cushioning insoles for additional comfort

Cons

  • Users complained about the quality of the fabric

CHECK CURRENT PRICE

5. Birkenstock Unisex Arizona Essentials EVA Sandals

Birkenstock Unisex Arizona Essentials EVA Black Sandals - 38 N

If you looking for something simple, comfortable, and lightweight, you should consider the Birkenstock Unisex Arizona Essentials EVA Sandals.

With these sandals, you can have a free and comfortable walk in any weather condition, as it is waterproof.

The sandal is very comfortable and super lightweight, which means you can use it to walk a long distance without feeling anything.

This sandal features a deep heel cup and it offers great foot support for orthotics. It is made with synthetic and it comes with a synthetic sole. The sandal has twin adjustable EVA straps across the vamp, and this makes it very easy to adjust. You can adjust it to firmly and securely hold your foot.

The sole does a great job of absorbing shock, and it provides great balance and stability while walking. It also offers anatomical arch support, and it is very comfortable on the feet. The sandal is available in 18 different colors, with sizes ranging from 8 to 15.5. One of the most fascinating features of this sandal is that it is unisex, which means both men and women can wear it.

Specs

  • Material: Synthetic
  • Gender: Unisex
  • Sole: Synthetic sole
  • Size: 8 – 15.5

Pros

  • Ideal for both male and female
  • Comfortable and lightweight design
  • You can use it in any weather condition
  • EVA shock-absorbing sole

Cons

  • It makes a little noise while walking, but stops after some time

CHECK CURRENT PRICE

6. OluKai Nohea Mesh Men’s Shoe

OLUKAI Nohea Mesh Mustang/Lime Peel 12

Next up is the OluKai Nohea Mesh Men’s Shoe. This is one of the best shoes to consider if you are looking for a great pair of orthopedic shoes. This shoe provides great support, traction, and comfort. It is highly versatile and you can use it as everyday wear.

It comes with a mesh upper that dries pretty quickly, which means you can also use the shoe at the beach. The mesh upper also allows for great airflow all through the day. This pair comes with a 1-year warranty against manufacturer’s defects, and this gives you extra confidence that you are getting a shoe of high quality.

This shoe is great for people suffering from foot issues, thanks to its heel that you can wear as both a normal shoe or as a slide-in slipper. This feature is great for those that have limited foot mobility or are recovering from surgery.

It also comes with a highly durable anatomically contoured footbed that is lined with microfiber Dri-Lex cover. This feature makes it dry quickly, which means you can use it in summer.

You can also remove the footbed to change or wash it whenever you want. The shoe is made in the United States and it is made with mesh, microfiber, rubber, and suede.

Specs

  • Material: Mesh, microfiber, rubber, and suede
  • Gender: Male
  • Sole: Rubber sole
  • Size: 7 – 13

Pros

  • Drop-in heel
  • Easily removable and anatomically corrected footbed
  • Can be used in any weather condition
  • Moisture-wicking lining

Cons

  • Will stretch out over time

CHECK CURRENT PRICE

7. Dansko Women’s XP 2.0 Clogs

Dansko Women's XP 2.0 Black Pull Up Clogs 8.5-9 M US

If you are looking for orthopedic shoes that offer great look and comfort at the same time, you should go for the Dansko Women’s XP 2.0 Clogs. You can look great in these shoes and still be able to walk long distances with ease. It features a slip-on design that makes it very easy to put on and remove.

The shoe is very comfortable, and you can walk in it for a very long time.

It is available in 31 different colors and designs, allowing you to choose a color and style that fits your dress pattern.

The shoe offers all the support that your ankles, knees, and arches need to get through the day. It is made with leather and it comes with a leather-covered dual-density PU footbed. The footbed is cushioning and lightweight, and it provides great arch support. The shoe also comes with the Dansko Natural Arch technology with memory foam cushioning to provide you with more comfort and support.

The upper of this shoe is also made with leather, and it stretches to the shape of your feet. The shoe is highly durable and stain-resistant, thanks to its 3M Scotchgard protection.

It is highly stable and it allows your heel to move without stress, thanks to the protective heel counter.

The shoe features a padded instep collar for additional comfort while walking. It also provides your toes with enough room to move comfortably.

This shoe is great for everyday wear as it comes with a lightweight EVA midsole that reduces fatigue. It also does a great job of absorbing shock.

Specs

  • Material: Leather
  • Gender: Women
  • Sole: Rubber sole
  • Size: 4.5 – 13

Pros

  • Lightweight EVA midsole
  • Ideal for everyday use
  • Easy to clean and comfortable insoles
  • Classic slip-on style

Cons

  • Might get a bit weighty

 

CHECK CURRENT PRICE

8. Clarks Women’s Janey June Mary Jane Flat

Clarks Women's Janey June Mary Jane Flat, Beeswax Leather, 7 M US

The Clarks Women’s Janey June Mary Jane Flat is a great pair of orthopedic shoes and the shoe is designed to provide your feet with all the support they need. These highly remarkable shoes are made with high-quality leather and they are highly durable. They are one of the most durable orthopedic shoes on the market today.

The shoes feature a very stylish design that tends to make them stand out from many on the market. You can wear these with almost anything, thanks to the buckle closure. It is also very easy and quick to put on and remove compared to time-consuming lace systems.

The shoe is hassle-free, even pregnant women and the elderly will not have any issues putting it on. It also comes with a non-slip, non-marking rubber sole. The sole gives the shoe more firmness on the ground while absorbing every shock that comes its way. It also features a .5-inch heel that will not give you any issues if you are not comfortable with additional height. The shoe is available in two different colors, with sizes ranging from 5 to 12.

With the lightweight nature of this shoe, you can use it to walk for a long period without feeling any pain or pressure on your feet.

Specs

  • Material: Leather
  • Gender: Women
  • Sole: Rubber sole
  • Size: 5 – 12

Pros

  • Non-slip, non-marking rubber sole
  • Cushion Plus technology
  • Made with genuine leather
  • Highly durable and comfortable to wear

Cons

  • The insole slips around sometimes

CHECK CURRENT PRICE

9. Propet Women’s W3851 Wash & Wear Slip-On Walking Shoe

Propet Women's W3851 Wash & Wear Slip-on II Slip Resistant Sneaker Walking Shoe, Sr Black, 9 Medium

The Propet Women’s W3851 Wash & Wear Slip-On Walking Shoe is another great looking orthopedic shoe that is highly functional. These shoes are very easy to put on and remove. This shoe features a nice looking quilted top that is equally washable. It is available in six different colors, and you can pick one or more of your favorite colors.

It comes with a removable cushioned footbed that you can easily remove, clean, or replace. With the Wash & Wear feature of this shoe, you will not have to buy new orthopedic shoes more often, as you can just wash them and they will be back to new.

The shoes come with EVA foam midsole and they provide great arch support. They are also lightweight, and you can use them to cover long distances without any issue.

The upper of this shoe has a padded stretch collar that increases the comfort of the shoe. It is made with 100 percent suede and it comes with a rubber sole.

The rubber sole offers a firm grip and it is slip-resistant. This is a very comfortable orthopedic walking shoe for women, and it is a very cheap and highly durable option.

Specs

  • Material: 100% Suede
  • Gender: Women
  • Sole: Rubber sole
  • Size: 7 – 11

Pros

  • Removable cushioned footbed
  • Machine washable
  • EVA foam midsole
  • Budget-friendly option

Cons

  • No larger sizes for people with big feet

CHECK CURRENT PRICE

The Ultimate Guide To Buying The Best Orthopedic Shoes

There are many orthopedic shoes on the market, and you need to be careful when making a choice. Here are some vital things you need to consider before making a purchase:

The Style Of The Shoe

There are a plethora of orthopedic shoes out there. When looking for the right one for your needs, we recommend you go for one that you would find very useful.

Just buying the first one that you stumble on might not be ideal if it does not suit your casual, hobby, or work needs. You need to consider your needs, as well as where and when you would want to use the shoe, before making a choice. If you want to use the shoes outside in bad weather, your focus should be on orthopedic, weather-resistant walking shoes and boots instead of trainers and sandals.

Instead of buying something that looks appealing to the eyes, you should give more priority to your needs. You need to put on the orthopedic shoes to enjoy the benefits they have to offer. If you opt for an option that you would not be putting on regularly, it is as good as not buying it in the first place.

Material

You also want to consider the material used to make the orthopedic shoe. Orthopedic shoes are meant to support the foot and help resolve any underlying foot issues. They are also supposed to help prevent some of these foot conditions. The material used to make the shoe plays a crucial role in the effectiveness of the shoe.

You should go for orthopedic shoes made with materials that are gentle on the foot. The material should not be too hard, as this can result in a foot issue. The material used to make the shoe also plays a role in its durability. The higher the quality of the material, the more durable the shoe would be.

Removable Footbed

Some shoes do not come with direct orthopedic features, rather they allow you to remove the footbed and insert your orthopedic footbed.

If you have medically-prescribed braces or insoles, then this is one feature you must consider. You should make sure the option you choose has this feature; ensure you can easily remove, clean, and replace the insole.

Comfort

This is one of the most important things to consider. You want to make sure the orthopedic shoe is super comfortable.

However, it is difficult to tell if the shoe is comfortable or not when you have not tried it on. Fortunately, you do not need to put it on first to know if it is comfortable. You can go through the reviews of other users to know how comfortable the shoe is.

Conclusion

Orthopedic shoes are a huge comfort, and in some cases, an absolute necessity. However, it is very important to know what you need before deciding on a pair.

From the products reviewed in this guide, our top recommendation for men is the ASICS Men’s Gel-Venture 7 Trail Running Shoes because it features a great build and design. It is made with high-quality material and it comes with many great orthopedic features.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

About The Author

Theresa Sullivan
Hi, I'm Theresa Sullivan! After graduating college with a writing degree, whilst working my way up to becoming a store manager at a local branch of a popular national shoe retailer, I decided to apply my writing skills and deep knowledge of shoes to help the readers of BestWalkingFeet.com find the best shoes for their feet.
Scroll to Top